روانشناس کودک چه کاری انجام می دهند؟

روانشناس کودک کودکان و نوجوانان را ارزیابی و مشکلاتشان را درمان می کنند. آنها به کودکان کمک می کنند تا با استرس هایی مانند طلاق، مرگ و انتقال خانواده یا مدرسه روبرو شوند. متقاضیان آنها ممکن است شامل کودکانی باشد که انواع مختلفی از رشد دارند. از ناتوانی در یادگیری گرفته تا بیماری روانی شدید. لیست جزئی از مشکلات درمان شده شامل اختلال کمبود توجه، اوتیسم، اختلال وسواس اجباری، ترس و اختلال تنظیم است. هنگامی که مجموعه ای از علائم ارائه می شود، بخشی از کار به بهترین تشخیص رسیده است. روانشناس کودک بیش از سایر متخصصان بهداشت روان در انجام آزمایش های روانشناختی متخصص هستند.

روانشناس کودک

۵ چیزی که روانشناس کودک در مورد کودکان به ما می آموزد

ما به پنج مورد از اصلی ترین زمینه های مطالعه روانشناس کودک نگاه می کنیم. و آنچه که هر یک از موارد در مورد چگونگی رفتار بچه ها به ما می آموزد.

قرن ها پیش، روانشناسی کودک مفهومی کاملاً بیگانه بود. به عنوان مثال در دوران قرون وسطی کودکان به چیزی بیش از نسخه های کوچک بزرگسالان توجه نمی شدند. با کودکان مانند بزرگسالان رفتار می کردند حتی لباس بزرگسالان را نیز تن کودکان می کردند. امروزه می دانیم که دوران کودکی یک زمان بسیار تأثیرگذار در زندگی یک شخص است. رویدادهایی که در جوانی اتفاق می افتند، حتی کوچک و به ظاهر ناچیز. می توانند تأثیر مستقیمی بر نحوه احساس و رفتار ما در بزرگسالی داشته باشند.

مطالعه فرایندهای روانشناختی کودکان و به طور خاص، تفاوت این فرایندها با بزرگسالان. نحوه رشد آنها از بدو تولد تا پایان دوران نوجوانی. همه این موارد چگونگی و چرایی تفاوت آنها از یک فرزند به فرزند دیگر، یک شاخه تخصصی است. روانشناسان کودک و نوجوانان برای تشخیص و کمک به حل مشکلات ایجاد شده. از مشکلات عاطفی یا رفتاری مانند ناتوانی در یادگیری، اختلال کمبود توجه، بیش فعالی، اضطراب و افسردگی همکاری می کنند. آنها همچنین کودکان را به دلیل تاخیر در رشد، علائم اختلال طیف اوتیسم مورد ارزیابی قرار می دهند.

۵ حوزه روانشناس کودک و آنچه به ما می آموزند

۱- توسعه با کمک روانشناس کودک

مطالعه رشد کودک اغلب به سه بخش وسیع تقسیم می شود: جسمی، شناختی و عاطفی اجتماعی. رشد جسمی، که به طور کلی در یک دنباله نسبتاً پایدار و قابل پیش بینی اتفاق می افتد. به تغییرات بدنی، بدن اشاره دارد. که شامل کسب مهارت های خاصی است. در عین حال، رشد شناختی یا فکری فرایندی است که کودکان برای بدست آوردن دانش از آنها استفاده می کنند.  شامل زبان، اندیشه، استدلال و تخیل است. از آنجا که رشد اجتماعی و عاطفی به هم پیوسته است. این دو حوزه اغلب در کنار هم قرار می گیرند. یادگیری ارتباط با دیگران بخشی از رشد اجتماعی کودک است. در حالی که رشد عاطفی شامل احساسات و بیان احساسات است. اعتماد، ترس، اعتماد به نفس، غرور، دوستی و شوخ طبعی همه بخشی از رشد عاطفی اجتماعی فرد است.

در حالی که ممکن است برای درک راحت تر آنها به دسته های مختلفی تقسیم شوند. زمینه های جسمی، شناختی و عاطفی اجتماعی رشد کودک همه به طور غیرقابل پیوندی در ارتباط هستند. توسعه در یک منطقه می تواند به شدت بر منطقه دیگر تأثیر بگذارد. به عنوان مثال ، نوشتن کلمات نیاز به مهارت های حرکتی خوب و مهارت های شناختی زبان دارد.

اهمیت روانشناس کودک

۲- سنجش نقاط عطف توسط روانشناس کودک

نقاط عطف رشد روش مهمی برای سنجش پیشرفت کودک در چندین زمینه مهم رشد است. در اصل، آنها به عنوان پایگاه در رشد كودک عمل می كنند. تا مشخص كنند كه كودک متوسط در سن خاصی قادر به انجام چه كاری است. دانستن نقاط عطف در سنین مختلف، به روانشناس کودک کمک می کند تا رشد عادی کودک را درک کند. همچنین در شناسایی مشکلات احتمالی با تاخیر در رشد کمک می کند. به عنوان مثال، کودکی که ۱۲ ماه دارد، می تواند با نگه داشتن چیزی روی پاهای خود بایستد. بعضی از کودکان در این سن حتی می توانند راه بروند. اگر كودكی به ۱۸ ماهگی برسد اما هنوز نتواند راه برود. می تواند مشكلی را نشان دهد كه نیاز به بررسی بیشتر دارد.

روانشناس كودک چهار دسته اصلی نقاط عطف را به طور خلاصه در بالا مورد بحث قرار گرفتند، دنبال می كنند.

  1. نقاط عطف فیزیکی وجود دارد. که مربوط به توسعه مهارت های حرکتی خالص و ناخالص است. (منظور این است که کودک سر خود را بالا می برد ، می چرخد ، می خزد ، می رود و می دوید و…).
  2. نقاط عطف شناختی یا ذهنی وجود دارد. که به توانایی رشد کودک برای تفکر، یادگیری و حل مشکلات اشاره دارد.
  3. نقاط عطف اجتماعی و عاطفی وجود دارد. که مربوط به توانایی کودک در ابراز احساسات و پاسخگویی به تعامل اجتماعی است.
  4.  سرانجام، نقاط عطف ارتباطی و زبانی وجود دارد که شامل مهارتهای ارتباطی کلامی و غیر کلامی کودک می شود.

۳- شناسایی رفتار توسط روانشناس کودک

همه کودکان هر از گاهی می توانند تحریک کننده باشند. درگیری میان والدین و فرزندان نیز امری اجتناب ناپذیر است. این نوع رفتارها بخشی طبیعی از روند رشد است. با این حال، برخی از کودکان رفتارهای بسیار دشوار و چالش برانگیز دارند که برای سنشان خارج از هنجار است. در حقیقت، اختلالات رفتاری شایع ترین دلیلی است که والدین به دنبال کمک از روانشناس کودک هستند.

در برخی موارد، این مسائل رفتاری به دلیل مشکلات استرس زا است. از جمله تولد خواهر و برادر، طلاق یا مرگ در خانواده، مشکلات موقتی دارند. موارد دیگر شامل الگویی از رفتارهای خصمانه، تهاجمی یا مخرب پایدار است که برای سن کودک مناسب نیست. معمولی ترین اختلالات رفتاری مختل کننده شامل اختلال مخالف ODD، اختلال رفتارCD و اختلال بیش فعالی کمبود توجه ADHD است. این سه اختلال رفتاری برخی علائم رایج را به اشتراک می گذارند. که می توانند با مشکلات عاطفی و اختلالات خلقی بیشتر تشدید شوند. روانشناس کودک بررسی همه ریشه های احتمالی این مسائل رفتاری از جمله اختلالات مغزی، ژنتیک، استرس بررسی می کند. سپس درمان بر اساس آن موارد خاص را انجام خواهد داد.

۴- شناسایی احساسات با کمک روانشناس کودک

رشد عاطفی شامل یادگیری احساسات و عواطف، درک چگونگی و چرا آنها اتفاق می افتد. شناخت احساسات خود و دیگران و شناخت روش های مؤثر در مدیریت آنها است. این فرآیند پیچیده از نوزادی آغاز می شود و تا بزرگسالی ادامه می یابد. اولین احساساتی که در نوزادان قابل تشخیص است شامل شادی، عصبانیت اندوه و ترس است. بعداً، هنگامی که کودکان احساسات خود را به وجود می آورند. احساسات پیچیده تری مانند کمرویی، تعجب، سرخوردگی، خجالت، شرم، گناه، غرور و همدلی پدیدار می شوند. مواردی که واکنشهای عاطفی را تحریک می کنند نیز تغییر می کنند. مانند استراتژی هایی که برای مدیریت آنها استفاده می شود.

یادگیری تنظیم احساسات برای بعضی از کودکان دشوارتر از سایرین است. این ممکن است به دلیل خلق و خوی عاطفی خاص آنها باشد. بعضی از کودکان احساسات شدیدتر دارند و راحت تر احساساتشان را بروز می دهند. کودکانی که واکنش عاطفی بیشتری نشان می دهند آرام کردن آنها سخت تر است. کودکان دارای واکنش عاطفی هستند، سریعتر و راحت تر از سایر کودکان اضطراب دارند. کار روانشناس کودک، شناسایی دلایلی که کودک در بیان و تنظیم عواطف خود مشکل دارد. همچنین تدوین راهکارهایی برای کمک به او در یادگیری پذیرش احساسات و درک پیوندهای بین احساسات و رفتار است.

۵- جامعه پذیری توسط روانشناس کودک

ارتباط تنگاتنگ با رشد عاطفی، توسعه اجتماعی است. به عبارت ساده تر، جامعه پذیری مستلزم دستیابی به ارزش ها، دانش و مهارت هایی است. که کودکان را قادر می سازد تا به طور مؤثر با دیگران ارتباط برقرار کرده. همچنین از راه های مثبتی برای ارتباطات در خانواده، مدرسه و جامعه برقرار کنند. اگرچه این روند اندکی پس از تولد آغاز می شود و تا بزرگسالی ادامه می یابد. سن کودکی اولیه دوره مهمی برای معاشرت است.

یكی از اولین و مهمترین روابطی كه بچه ها با والدین یا پرستاران خود تجربه می كنند. كیفیت این رابطه در رشد اجتماعی بعدی تأثیر بسزایی دارد. در روابط همسالان، کودکان یاد می گیرند چگونه تعامل های اجتماعی را با سایر فرزندان آغاز و حفظ کنند. مهارت هایی را برای مدیریت تعارض، مانند نوبت دهی، سازش و چانه زنی کسب کنند. از طریق این تجربیات، کودکان دوستی ایجاد می کنند. که منابع امنیتی و پشتیبانی بیشتری را برای والدین فراهم می کنند.

عواملی که می توانند به ناتوانی در پیشرفت مهارتهای اجتماعی متناسب با سن کمک کنند. شامل همه چیز از میزان عشق و محبت کودک است. که به وضعیت اقتصادی – اجتماعی خانواده نیز مرتبط می شود. کودکانی که نتوانند به درستی معاشرت کنند، در ایجاد و حفظ روابط رضایت بخش با دیگران مشکل دارند. محدودیتی که بسیاری از آنها در بزرگسالی رنج می برند. مناطقی که یک روانشناس کودک هنگام کار با چنین کودکانی سعی در بررسی آن دارد. شامل مهار انگیزه های خصمانه یا تهاجمی، یادگیری خود بیان به روش های مناسب اجتماعی است. درگیر شدن در اقدامات سازنده اجتماعی (مانند کمک، مراقبت و اشتراک با دیگران) ایجاد یک احساس سالم از خود است.

هدف روانشناس کودک

روانشناس کودک و والدین

یکی از راه هایی که کودک خود را می توانید درک کنید، مشاهده آنها در هنگام خواب یا بازی است. به دنبال صفات سازگار باشید. کدام فعالیت ها را بیشتر دوست دارند. آیا تنظیم تغییرات برای آنها آسان است. یا آیا برای آشنایی با این موارد به زمان نیاز دارند. این موارد خصوصیات عادی کودک است و ممکن است کودک شما نیز از این قاعده مستثنا نباشد.

تا آنجا که ممکن است، وقت خود را برای صحبت با فرزندان خود بگذارید. زیرا این امر برای به دست آوردن اطلاعات و درک بسیار مهم است. در مورد كودكان كوچک، فهم افكار و احساسات آنها نياز به زبان كلامی كمتر و بيشتر صورت و بدن دارند. پرسیدن سوالات از آنها به شما امکان می دهد احساسات خود را با شما در میان بگذارند. عزت نفس کلید اصلی موفقیت در زندگی است. توسعه یک خود پنداره مثبت یا عزت نفس سالم برای سعادت و موفقیت کودکان و نوجوانان بسیار مهم است.

یک رابطه مثبت بین والدین و فرزند، چارچوب و پشتیبانی کودک را فراهم می کند. تا بتواند احترام سالم نسبت به خود و دیگران را قائل شود. کودکان به والدین نزدیک می شوند. این باعث می شود آنها احساس ویژه کنند. به والدین توصیه می شود که به طور مرتب وقت مناسبی را برای گذراندن بازی و صحبت با فرزندانشان بیابند.

چرا روانشناس کودک اهمیت دارد؟

همه می خواهند فرزندشان رشد سالم داشته باشد. اما همیشه معلوم نیست که رفتار کودک نشانه یک مرحله عادی از رشد است یا نشانه ای از ناهنجاری است. روانشناسان کودک می توانند به شما در درک تفاوتها کمک کنند. شناخت الگوهای روان شناختی طبیعی و غیر عادی کودک می تواند به والدین کمک کند. تا چگونه بهترین ارتباط با فرزند خود را داشته باشند. روانشناس کودک به شما آموزش می دهد که چطور به مکانیسم های مقابله با فرزندانتان عمل کنید. تا فرزندتان در هر مرحله جدید از رشد پیشرفت کند.

روانشناسان كودک می توانند رفتارهای غیرطبیعی را در جلسات مشاوره شناسایی كنند. آنها می توانند مسائل رفتاری متداول مانند موضوعات یادگیری، بیش فعالی یا اضطراب را به صورت ریشه ای تشخیص داده و به كودكان كمک كنند. روانشناسان همچنین می توانند برای جلوگیری ، ارزیابی و تشخیص تأخیرهای رشد یا ناهنجاری هایی مانند اوتیسم کمک کنند.